آب انبار های برکه باران
آب انبار یا برکه، بنای پرشکوه و زیبا که از دیر باز در جنوب هرمزگان امید بخش رهگذران جویای آب بود. آبانبارها نقش مهمی در زندگی روزمره و فرهنگ و اعتقادات مردم مردم هرمزگان داشتند.
بناهایی که با سبک ها و معماری های هوشمندانه و دانش بنیان از دیر زمان برای گذر از مشقت خشکسالی با استفاده بهینه از آب باران ساخته شده اند. نحوه ساخت آب انبار، تصفیه و عایق بندی آن با اصول مهندسی و علمی ، حکایت از معماری هوشمندانه و دانش بنیان برکه ها دارد. معماری جذاب و چشم نواز برکه ها در میان دشت های گرما زده و تشنه هرمزگان همچون ستاره ای می درخشد. پلان برکه های هرمزگان به سه شکل طولی و مستطیلی با طاق آهنی، دایره ای با سقف گنبدی و گرد همچنین به شکل صلیبی ساخته شده اند که از این میان معماری با پلان دایره ای با سقف گنبدی بیشتر است.
مجموعه برکه های باران بندرعباس
این مجموعه شامل ۵ برکه یا آب انبار که دارای گنبدهای موزون زیبا و منحصر به فردی بوده می باشد. این برکه ها دارای چهار دهانه اصلی برای ذخیره آب بوده است.
در نزدیکی دیواره های خلیج فارس، آب انبار دیگری مشاهده می شود که دارای وضعیت بسیار بهتری است و لااقل هنوز شباهتی به آب انبار دارد و امید به این است که یک روز وضع آن از این که هست بهتر شود. این آّب انبار که در بالای آن یک سقفی با شکل هندسی قوسی شکل وجود دارد طوری طراحی شده است که در آن بتوانیم در یک فضای کشت و پیچ دور بزنید و همینطور دارای نرده های چوبی است که قیافه ی جذابی به آن داده است. البته این را بگوییم که ورود به این آب انبار حتی برای تمیزی و نظافت هم ممکن نیست، چرا که ورودی آن مسدود شده و حصاری فلزی تمام پنجرههایش را احاطه کرده است.
برکههای باران
دو آبانبار دیگری که وجود دارد خارج از محدودهی موزهی خلیج فارس هستند؛ یکی داخل محوطهای دیوارکشیشده و دیگری داخل بافت شهری پشت موزهی خلیج فارس قرار دارد. یکی از دو انبار دور تا دور آن دیوار کشی است. گفته میشود این بنا، همان برکه و آبانباری است که برای تفریح در اختیار فرح پهلوی، همسر شاه بوده است. نکتهی جالبتر این است که پیرمردهای محلی اینجا میگویند، چون این آبانبار در اختیار فرح پهلوی بوده، اشیایی قیمتی در آن وجود داشته که به سرقت رفته است.
آبانبار چهارم این مجموعه نیز در بافت شهری پشت موزهی خلیج فارس قرار گرفته است .
در زمان های قدیم که آب لوله کشی وجود نداشته است. به خصوص در مناطق جنوب کشور به علت آب و هوای گرم و کمبود آب شیرین آب انبارهایی به منظور ذخیره آب و همینطور خنک نگهداشتن آب بوجود آمده است. این آب انبار ها امروزه به جاذبه های گردشگری مهمی تبدیل شده اند که هرساله گردشگران زیادی از آن ها دیدن می کنند.
نظر شما در مورد این مکان چیست؟