
بندرعباس مرکز استان هرمزگان که بزرگترین بندر ایران و یکی از مراکز مهم فعالیتهای تجاری و اقتصادی می باشد، در جنوب کشور قرار دارد. یکی از نامهای پیشین آن بندر گمبرون بوده است. شهرستان بندرعباس منطقه ای گرمسیر که از سمت شمال به شهرستان حاجی آباد و از سمت شرق به شهرستانهای میناب و رودان، از غرب به شهرستانهای بندرخمیر و بندر لنگه، و از جنوب به خلیج فارس و جزیره قشم محدود میباشد. ارتفاع آن از سطح دریا ۱۰ متر میباشد. نزدیکترین شهر به بندرعباس شهر قشم با حدود ۲۸ کیلومتر میباشد. شهر بندرعباس از شمال به ارتفاعات و کوهها و از جنوب به دریا منتهی میشود و مساحتی حدود ۶۸ هزار مترمربع دارد. بندرعباس به دلیل شرایط خاص خود همواره پذیرای مهمانان و مسافران زیادی از اقصی نقاط ایران میباشد. درصد بسیار بالایی از ترانزیت کالاهای کشور از طریق بنادر شهید رجایی و باهنر صورت میگیرد.
صنایع دستی و غذاهای مخصوص بندرعباس
از صنایع دستی زیبای مخصوص این استان میتوان به گبهدوزی، حصیربافی، سفالگری، خوسدوزی، گلابتوندوزی و عبا دوزی اشاره کرد. از سوغاتیهای خوشمزه این استان جنوبی هم انواع خرما (و انواع فراوردههای آن)، مرکبات، ماهی و میگو را میتوان نام برد. به سبب موقعیت قرارگیری این شهر در نزدیکی دریا غذاهای دریایی در اینجا طرفداران فراوان و البته طعم و مزهای خاص دارد. حتما شما رستورانهایی را در این شهر خواهید یافت که غذاهای دریایی (ماهی جنوب ، میگو و …) را به بهترین نحو سرو میکنند. از مجموعه این غذاها، قلیه ماهی یا میگوی بندرعباس ،هواری ، مهیاوه (که به نوعی پیشغذا محسوب میشود) را پیشنهاد میکنیم.
تاریخچه
تا قبل از قرن چهارم هجري در حوالي بندرعباس فعلي بندر و روستاي کوچکي به نام سورو وجود داشت. در سال 1514 میلادی پرتغاليها اين منطقه کوچک را براي پياده شدن و بارگيري اجناس از خشکي انتخاب کردند. به دليل خرچنگ زيادي که در سواحل اين بندر وجود داشت نام آن را بندر «کاماراو» يا «گامارائو» يعني بندر خرچنگ گذاشتند. نام متداول بعدي يعني گامبرون به احتمال زياد از لغت پرتغالي گامارائو اقتباس شدهاست. بندرعباس يکي از بنادر مهم ايران در جاده ابريشم بودهاست بطوري که کاروان هاي تجار در اين شهر به انجام مراحل گمرکي ميپرداختند و از اين مسير براي انتقال کالاهاي خود به اروپا و آفريقا و آمريکا اقدام ميکردند.
گویش
بومیان بندرعباس به گویش بندری صحبت میکنند. بندری یکی از گویش های زبان فارسی است که ویژگیهای فارسی کهن را حفظ کردهاست. از سوی دیگر به خاطر روابط بازرگانی از گذشته تا به امروز شماری از واژههای اروپایی نیز در آن دیده میشود.
جمعیت
طبق آمار سال 1395 جمعیت شهرستان بندرعباس (مناطق شهری و روستاهای تابعه) برابر 680,366 نفر (که به تفکیک 347,202 نفر مرد و 333,164 نفر زن) می باشد، اما جمعیت خود شهر بندرعباس (فقط مناطق شهری) برابر 543,218 نفر (که به تفکیک 277,484 نفر مرد و 265,734 نفر زن) بوده و جمعیت غیر ساکن این شهرستان 348 نفر می باشد. مردم این شهرستان اکثریت مسلمان و پیرو مذهب شیعه و سنی می باشند. همچنین اهالی این شهرستان مخلوطی از ایرانی، بلوچ، عرب و افرادی از اولاد سیاهپوستان هستند که به نام عباسی نامیده می شوند.
نظر شما در مورد این شهرستان چیست؟