
سابقه تاریخی جزیره قشم به پیش از اسلام میرسد. پیشینه سکونت بشر در سرزمین قشم به دوران پارینه سنگی بر میگردد. در دورانهای متعدد تاریخی این جزیره نامهای متعددی مثل قشم، کشم، سیری، تنب و غیره داشته که حکایت از توقف طولانی عیلامیها در این نواحی در سدههای پیش از میلاد مسیح دارد.
مساحت این جزیره 1491 کیلومتر مربع میباشد، 5/2 برابر دومین جزیره بزرگ خلیجفارس یعنی بحرین است. جزیره پهناور قشم بدلیل گستردگی جغرافیائی، آثار طبیعی، تاریخی، فرهنگی و زیست محیطی مختلف و متعددی را در خود جای داده است. از جمله سایت های گردشگری معروف این جزیره می توان به جزایر ناز، جنگلهای حرا، دره ستارهها، تنگه چاهکوه، غار نمکی، دلفینهای خیجفارس، لاک پشتهای پوزه عقابی اشاره کرد.
بهترین مناطق گردشگری قشم

تنگه زیبا و جذاب چاهکوه
تنگه چاهکوه، سرسرایی از شیارهای زیبا و عمیق است که قاشقی یا قیفی شکل هستند. حفره های کروی و بیضی فراوانی بین این شیارها دیده می شوند که نتیجه ی سال ها فرسایش، به دست آب باران بوده اند. در بخش هایی هم ستون و ستونک های سوزنی شکلی ایجاد شده که زیبایی تنگه را دو چندان می کند.
ویژگی خاص این سنگ ها باعث می شود آب درون آن ها نفوذ نکند و برعکس در حفره ها بچرخد و اشکال متنوعی ایجاد کند. تنگه چاهکوه آب شیرین باران را میان چاهک های طبیعی خود ذخیره می کند و مردم از آن استفاده می کنند.

دره اسرارآمیز ستارگان
این دره، یکی از شاهکارهای کم نظیر طبیعت در جزیره زیباى قشم محسوب می شود.اهالى جزیره عقیده دارند که روزگاری، ستاره اى از آسمان به قلب جزیره افتاده و اشکال عجیبى را از خاک و سنگ و ماسه پدید آورده است. به این مکان در اصطلاح استاره افته و گاهى استار افتیده نیز گفته می شود. اما، براى این پدیده کم نظیر زمین شناسى نام دره ستاره ها جا افتاده است.
با تاریک شدن هوا، صداهایی بر اثر وزش بادهای تند و گردش هوا در لابه لای ستون ها و حفره های این دره شنیده می شود این موضوع باعث شده تا برخی از اهالی به این باور برسند که شب ها هنگام تاریکی هوا، ارواح و اجنه به این محل می آیند و رفت و آمد می کنند.

جزیره های زیبای ناز
آرامش و زیبایی جزایر ناز از یک سو، صدف ها و مرجانها که در طرح و رنگ های مختلفی در اطراف این جزایر دیده می شوند نیز از سوی دیگر بر زیبایی این منطقه گردشگری افزوده است. جزایر ناز بدلیل موقعیت خوبشان زیستگاهی غنی برای انواع آبزیان و حتی مقصد مناسب کوچ زمستانی پرندگان مهاجر هستند. محدوده 2 کیلومتری جزیره وسیع ترین بستر مرجان های دریایی به خصوص مرجان های آبسنگ ساز را ایجاد کرده است. دلفین ها در این منطقه به راحتی دیده می شوند. علاوه بر دلفین آبزیان فراوانی مثل ماهی ها، خارپشت های دریایی، خرچنگ،عروس دریایی، گوش ماهی را نیز می توانید ببینید.
در زمان جزر با پسروى کامل آب دریا، براى مدت کوتاهى، باریکهاى از خشکى جزیره ناز را به ساحل قشم وصل مىکند. هرچند زمان این اتفاق کوتاه است، اما در همین مدت مسافران با ورود به جزایر ناز می توانند از بلندای آن، تنگه هرمز، جزیره لارک و زیباییهای زیادی از خلقت را از دل پهنه آبی خلیج فارس نظاره کنند.

غار شگفت انگیر خُربَس
غارها، یکی از پدیدههای جالب و شگفت انگیز دورههای زمینشناختی هستند. یکی از این مکانهای دیدنی، زیبا و تأملبرانگیز غارهای خُربَس در جزیره قشم است که با معماری صخرهای عالی خود، گوشهای از تاریخ این مرز و بوم را روایت میکند. طبق بررسی های انجامشده روی محوطه باستانی خربس، قدمت این اثر به دوره مادها میرسد. غارهای خربس، بر پیشانی کوهی مشرف به ساحل جنوبی جزیره واقع شده است که ۴ دهانه غارها، از درون به هم پیوسته در ارتفاع ۲۰ تا ۳۰ متر آن به چشم میخورد. این غارها همراه با دیگر پدیدهها، کوهها و خود جزیره قشم، دنباله چین خوردگیهای رشته کوه های زاگرس هستند که در هزاره های گذشته از زیر آب سر برآوردهاند.

طولانی ترین غار نمکی جهان
در جزیره قشم یک کوه نمکی وجود دارد که یکی از عجایب هفتگانه خلیج فارس است. این کوه نمکی که نتیجه فعالیتهای طبیعی بوده است، اکنون چندین غار را در زیر خود به آغوش کشیده که بزرگترین آنها حدود ۶.۴ کیلومتر طول دارد. طولانیترین غار این مجموعه با نام غار نمکدان ۳، با طول ۶۴۰۰ متریاش توانسته عنوان طولانیترین غار نمکی جهان را کسب کند. بر اساس تحقیقاتی که انجام شده است، سن نمکهای این غار به دوره پیش از کامبرین مربوط میشود و با این اوصاف بیش از ۵۷۰ سال عمر دارند.